Już wkrótce staniesz przed szansą współtworzenia projektu prowadzonego przez twórcę sukcesu spółek takich jak Ambra czy Polmos Lublin. Dołącz do Janusza Palikota, który wraz z doświadczonym zespołem osób z branży alkoholowej postawił sobie za cel rozwinięcie programu produkcji piw starzonych w drewnianych beczkach (barrel aging) oraz stworzenia rzemieślniczej destylarni alkoholi wysokoprocentowych.
Tenczyńska Okovita SA (spółka-córka Browaru Tenczynek) planuje rozpoczęcie rzemieślniczej produkcji okowity (staropolskiego, mocnego, potrójnie destylowanego alkoholu) według tradycyjnych receptur z XIX w. Będzie to pierwsza instalacja tego typu w Polsce, z którą spółka wiąże duże nadzieje. Alkohole wysokoprocentowe są obecnie w przededniu rewolucji porównywalnej do tej, która 10 lat temu zaczęła zmieniać na lepsze polski rynek piwny. To dobry czas na wykorzystanie budzącego się potencjału i wskrzeszenie kraftowej okowity.
Jednocześnie spółka rozwinie linię piw leżakowanych w beczkach po różnego rodzaju alkoholach, w tym także po Okowicie Tenczyńskiej. Browar Tenczynek w 2018 roku wypuścił na rynek pierwszy produkt z tej serii, czyli RIS Barrel Aged. Produkcja tego piwnego stylu i wszystkich innych poddawanych leżakowaniu w dębowych beczkach zostanie przeniesiona i rozwinięta w ramach spółki Tenczyńska Okovita SA. Dzięki szerokim kontaktom Janusza Palikota spółka zapewni trudno dostępne beczki po różnych rodzajach alkoholu bezpośrednio od małych producentów z całego świata.
Tenczynek RIS (Russian Imperial Stout) Barrel Aged – to ciemne piwo górnej fermentacji, leżakowane w historycznych piwnicach małopolskiego Browaru Tenczynek. Dzięki wielomiesięcznemu przechowywaniu w drewnianych beczkach po amerykańskiej żytniej whiskey Chattanooga nabiera specyficznych właściwości. Wyprodukowana w 2018 roku seria została bardzo pozytywnie oceniona przez rynek, konsumentów, piwnych blogerów oraz doceniona medalem na Krasnostawskich Chmielakach.
Tenczyńska Okovita – produkowana z różnych rodzajów zbóż i owoców, była niegdyś szczególnie popularna na terenach całego województwa małopolskiego i samego Krakowa. Nawiązując do historycznych receptur spółka planuje zaoferować kraftową okowitę oraz jakościową wódkę rzemieślniczą, która rozpocznie prawdziwą rewolucję na rynku alkoholi wysokoprocentowych.
Alert Inwestora
Zapisz się, aby dowiedzieć się o starcie kampanii.